Súkromná prírodná rezervácia Vlčia v Čergovskom pohorí je realitou

02.04.2004 Celý región

Od 1. apríla nadobudla účinnosť vyhláška Krajského úradu životného prostredia (KÚŽP) v Prešove, ktorou sa vyhlasuje súkromná prírodná rezervácia Vlčia v Čerg...
Od 1. apríla nadobudla účinnosť vyhláška Krajského úradu životného prostredia (KÚŽP) v Prešove, ktorou sa vyhlasuje súkromná prírodná rezervácia Vlčia v Čergovskom pohorí v okresoch Prešov a Sabinov.

O vznik rezervácie sa postaralo 10-ročné hnutie priateľov lesa Lesoochranárske zoskupenie (LZ) Vlk so sídlom v Tulčíku v okrese Prešov. Dôvodom bola absolútne nedostatočná ochrana slovenských prirodzených lesov štátom.
Jedľovobukový les o rozlohe 21, 24 ha je majetkom LZ. Podľa vyjadrenia náčelníka LZ Juraja Lukáča ponúkol ho im súkromný vlastník z Prešova v roku 1997 za 3,2 milióna Sk. Keďže Vlk takú sumu nemal, rozbehol akciu Kúp si svoj strom, v ktorej umožnil symbolickou kúpou stromu v tomto lese za tisíc korún pomôcť darcom záchrane prirodzeného lesa. LZ poslednú splátku zaplatilo vo februári 2002 vďaka 1200 podporovateľom zo Slovenska a 18 krajín sveta. Stromy sa stali darmi k narodeninám, k Vianociam, či ako láskyplné venovanie.
Akcia neprestala, a tak po uvedenom termíne sa doteraz na rozšírenie rezervácie Vlčia vyzbieralo 1 222 000 Sk od vyše 400 darcov.
Lukáč na druhej strane kritizoval, že o vyhlásenie rezervácie bojovali so štátnymi úradníkmi 1722 dní.
Koncepcia Vlk-a v ochrane územia vychádza z občianskej iniciatívy vytvárania siete lesných rezervácií, tzv. evolučných lesov. V nich je najdôležitejšia stabilita lesných porastov, to znamená, že sa v nich nechráni jeden druh živočícha alebo rastliny, ale prírodné evolučné procesy. \"Podľa nášho názoru, a prax to potvrdzuje, je totiž lepšie s prírodou spolupracovať, ako bojovať, \" konštatoval náčelník LZ. Vykupovanie území ochranárskymi organizáciami nie je vo svete žiadnou novinkou. Najznámejšou organizáciou je Nature Conservancy v USA.
Vlčia disponuje 11 548 stromami jedenástich druhov, z nich je najviac 9 282 bukov a jediná jabloň. Najvyššie sú asi 36 metrov a najstaršie majú okolo 125 rokov. Bežne sa tu vyskytujú vzácne šelmy rys, vlk i medveď.
Vlk bol úspešný aj v prípade vyhlásenia súkromnej prírodnej rezervácie Rysia v Strážovských vrchoch. Ide o bukový les o rozlohe 37 hektárov, ktorý daroval LZ lekár z Kokavy nad Rimavicou v bezprostrednej reakcii na akciu Kúp si svoj strom. Od podania návrhu po vyhlásenie KÚŽP v Trenčíne s účinnosťou od 1. apríla t. r. uplynul len rok a tri mesiace.
Vlčia a Rysia sú prvé súkromné prírodné rezervácie zamerané na záchranu lesov v strednej a východnej Európe.
Podrobnosti sú na internetovej stránke LZ Vlk na adrese www.wolf.sk.

(jj)
 

Vyberte región

mark